Hoe kleur jouw gemoed kan beïnvloeden

Kleuren spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze hebben invloed op onze stemming, ze prikkelen onze zintuigen en ze bepalen voor een groot stuk of we iets mooi vinden of niet. Kleur is één van de grootste sfeermakers in een interieur. Kleuren beïnvloeden eveneens sterk onze gedachtegang. Hieronder volgt een kort overzichtje welk kleur welke emotie kan oproepen zodoende jullie inspiratie hebben om jullie interieur het juiste kleur te geven.

Blauw

Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Een kleur die rust brengt en een frisse uitstraling geeft, ze is beschermend en vreedzaam. Aan de andere kant kan blauw ook een koude kleur genoemd worden, ze is technisch, formeel en zakelijk. In combinatie met andere kleuren past blauw bijna overal bij. Blauw is qua emotie de volstrekte tegestelling van rood. Het is passief en ademt rust uit.

Groen:

Groen is de kleur die in de natuur het meest voorkomt. Groen zorgt voor een rustgevend gevoel. Het ontspant je, zowel mentaal als fysiek, en helpt met het verlichten van nervositeit en angst. Groen geeft ook een gevoel van vernieuwing en harmonie.

Oranje:

Oranje geeft een mooie warme gloed. Het is een dynamische kleur, drang tot ontwikkeling.

Rood :

Is een krachtige vrolijke kleur die energie geeft, in veel culturen is rood de kleur van het leven. Ze kan intimiteit en warmte uitstralen. Rood is levendig, onrustig en vraagt om actie. Zo is ze ook gebiedend (stoplicht). Ze dringt zich op en duwt andere kleuren naar de achtergrond. Rood is dus een kleur met tegenstellingen. Door deze tegenstelling wordt rood als een onrustige kleur ervaren. Deze kleur kent een hogere attentiewaarde, door dit goed toe te passen valt iets extra op!

Paars:

Paars is de tussenweg van blauw en rood. Paars is de kleur van emotie. Paars wordt beschouwd als een zeer opbeurende en kalmerende kleur. Het is vaak gerelateerd aan spiritualiteit en stimuleert creativiteit. Daarnaast wordt paars geassocieerd met luxe, intelligentie en magie. Paars wordt ook wel ervaren als een koude kleur.

Geel:

Geel is de kleur van de zon, verwarmend, vrolijk, speels, energie, licht, stimulerend en sprankelend. Geel stimuleert het mentale proces en het zenuwstelsel. Het activeert je geheugen en wordt beschouwd als een van de gelukkigste kleuren. Verschillende geeltinten zijn verrassend goed met elkaar te combineren.

Zwart:

Zwart is geen echte kleur. Zwart absorbeert licht en kan daardoor somber werken. Geraffineerd toegepast geeft ze een chique karakter.

Wit:

Net zoals zwart is wit geen echte kleur. Wit staat voor onschuld, luxe en eenvoud. Wit is licht, puur en neutraal. Ze is tijdloos en brengt koelte en ruimte. Wittinten vormen een prachtige basis en zijn dus goed te gebruiken als achtergrond, zeker als iets er echt uit moet springen.

 

WhatsApp chat