Welke type afwerkingsverf kiezen: mat-soft-satijn ?

Welke afwerkingsverven bestaan er voor binnen? Wat  is de functie van bijvoorbeeld een matte, soft of satijnen afwerkingsverf?

Elke soort afwerking heeft zijn eigen karakteristieken die meedragen tot een mooie afgewerkte muur of plafond.

Matte verf en plafonds gaan perfect samen 
Zoals de naam al aangeeft, weerkaatst matte verf het licht niet. Ze is dus eerder sober, maar warm. Ze voelt wat ruwer aan en stof blijft er makkelijker in hangen. Zorg ervoor dat u goede kwalitatieve matte verf gebruikt zodat deze niet opblinkt naar wrijving met een natte vod of detergent.

Hoe matter de verf, hoe minder kans op lasvorming wat een mooi egaal resultaat teweegbrengt en dus ideaal voor plafonds is.

  • Voordelen: ze maskeert uitstekend foutjes, aanzetvrij.
  • Nadelen: ze is poreus, vangt stof op.

Zijdeglans en veel leven gaan perfect samen
Zijdeglansverf of soft verf is de meest verkochte soort verf. Normaal, want ze is ook de meest veelzijdige verf. Ze kan worden gebruikt in alle kamers van het huis. Ze heeft niet enkel een goed dekkend vermogen, maar is bovendien ook makkelijk in onderhoud. Ze is niet bang voor zeep!

Zijdeglansverf reflecteert het licht een beetje, wat de muren een zekere glans geeft zonder er een spiegelgalerij van te maken.

  • Voordelen: kan overal worden gebruikt, van de inkom tot de traphal over de keuken en de zitkamer. Ze is kleurvast.
  • Nadelen: zijn we nog aan het zoeken…

Hoogglans en de badkamer gaan perfect samen
Ze is perfect om een ruimte groter te doen lijken, door haar spiegelend effect. Maar overdrijf niet! Te veel glanzende oppervlakken doen pijn aan de ogen… Maar de plek waar ze heer en meester is, is zonder twijfel de badkamer, omdat ze meteen ook de meest kleurvaste en dus afwasbare verf is.

Hoe harder een verf glanst, hoe waterbestendiger ze is en dus gemakkelijker afwasbaar.

  • Voordelen: maakt de ruimte groter en is perfect kleurvast en afwasbaar.
  • Nadelen: Benadrukt foutjes in de ondergrond.

 

WhatsApp chat